Konya Ovası’nda Hububat Rekoltesi Düşüyor

Konya Ovası’nda Hububat Hasadında Rekolte Düşüşü Bekleniyor

KONYA Ovası’nda hububat hasadının sonuna yaklaşırken, yaşanan kuraklık ve zirai don olayları nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Geçen yılki üretimimiz yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu sene 1 milyon 500 bin veya 1 milyon 800 bin öngörüyoruz. Ama hasat bitmek üzere. Bu durumdan dolayı rekolteye yaklaşacağımızı sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Konya Ovası: Türkiye’nin Tahıl Ambarı

‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya’da yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası’nda, kurak ve sıcak geçen kış aylarının ardından hububatta hasadın sonuna gelindi. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, kuraklık, sıcaklık ve don nedeniyle buğday kalitesinin düştüğünü belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemiz bu yıl bir don felaketi yaşadı. Bu don olayı yaklaşık 3 gece sürdü ve hem meyvede hem hububatta büyük zararlara neden oldu. İlkbaharda, suya erişimi olan bazı çiftçiler tarlalarını sürdü ve yeşil mahsul ekti ancak suya erişimi olmayanlar tarlalarını boş bıraktı. Kuraklıklarda dekar başına verim 50 kilo ile 100 kilo arasında değişirken, yağış alan bölgelerde 250-300 kiloya kadar çıktı. Ancak sulanabilir arazilerde bazı hububat cinsleri soğuktan olumsuz etkilendi. Verim miktarı iyi gibi görünse de, proteini, glüteni ve enerjisi gibi unsurlar düşük çıkıyor. Buna bağlı olarak buğday borsalarda 12 liraya kadar satılıyor. Bu durumun sebebi açıklanan 3 bin 500 lira fiyat ile buğdayın değerinin 2’nci sınıf ve 3’üncü sınıfa düşmesidir.”

Rekolte Uyarısı: 1 Milyon Ton Düşüş Bekleniyor

Konya Ovası’nda rekolte düşüşü yaşanacağını belirten Kavuneker, “Çiftçiler elimizden geleni yaptılar ancak hava şartlarından dolayı tanelerde zayıflık ve proteinlerde düşüş meydana geldi. Bu durum fiyatlarda da düşüşe neden oldu. Devletten talebimiz, bu yıl don ve soğuk hava koşullarından büyük zarar gördük. Çiftçilere verilen destekleme modeli değişti ancak uygulanan modelde bazı sorunlar yaşandı. Çünkü dekar başına destek verildi ve çoğu çiftçi tarlasını kiraya verip ÇKS’sini (Çiftçi Kayıt Sistemi) vermeyerek destekten yararlanamadı. Türkiye genelinde yaklaşık 3-4 milyon ton bir düşüş gözlemlenmektedir. Konya’da ise geçen yıla kıyasla rekolte yaklaşık 500 bin ile 800 bin veya 1 milyon ton arasında değişmektedir. Geçen yılki üretim yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu yıl ise 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 800 bin ton arasında bir rekolte öngörülmektedir. Ancak ben bunun gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum çünkü hasat süreci neredeyse tamamlandı” şeklinde konuştu.

Related Posts

AVM deposunda yangın paniği

Nevşehir’de bir AVM’nin depo girişinde yangın çıktı. Yangını gören çevredeki esnaf, iş yerlerindeki yangın tüpleri ile alevleri söndürdü.

Hakkari’de kayıp Rojda Asmin için seferberlik: Odunlukta çanta bulundu

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 16 Temmuz’da evden çıkıp, geri dönmeyen Rojda Asmin Ediş’i (14) arama çalışmaları sürüyor. Bir odunlukta Rojda Asmin’e ait olduğu değerlendirilen çanta bulundu.

Kilis’te Doğal Gaz Borusu Patladı

Kilis’te altyapı çalışmaları sırasında doğal gaz borusunda patlama meydana geldi.

Trabzon mitinginin yapılacağı meydanda dikkat çeken afiş

CHP’nin Trabzon mitinginin yapılacağı meydana “Murat Çalık’a Özgürlük” afişi asıldı.

Trump itiraf etti: 5 uçak düşürüldü

ABD Başkanı Trump, Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan çatışmalara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Bartın’da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Bartın’da uyuşturucu madde ticaretine yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 10 şüpheliden 8’i tutuklandı. Operasyon kapsamında binlerce uyuşturucu hap ve çeşitli malzemeler ele geçirildi.